Nå toppen av Sveriges högsta berg Kebnekaise
En dröm jag haft länge är att besegra Sveriges högsta berg Kebnekaise. Jag är ingen större vandrare mer än de dagsturer jag gjort när jag varit utomlands och klivit över klippor & kullar för fina vyer, en gång besegrade jag en vulkan i Guatemala på 3 976 meter över havet, mer vandring än så har jag inte gjort. Så erfaren vandrare? Absolut inte.

1. Hur tar jag mig dit? Miljövänligaste alternativet är att ta nattåget från Stockholm hela vägen till Kiruna. Det tar ett par 14-20timmar men det är ett äventyr i sig. Väl i Kiruna tar men en buss till Nikkaluokta. Där börjar vandringen till Kebnekaises fjällstation. Det är en vandring på 19km som tar ca 5-7timmar.

2. Vart sover jag? Väl framme på Kebnekaises fjällstation kan du slå upp tältet (gratis). Har du stormkök etc behöver du inte betala den extra avgiften som fjällstugan tar för servicehuset m toalett, kök & dusch. Vill du ha dessa bekvämligheter så kostar den liten avgift per dag. Vill du inte sova i tält så erbjuder fjällstugan hotellrum.
3. Vad bör jag packa? Varma kläder, även fast det är mitt på sommaren så är det kallt. Underställ, fleecetröja, regnkläder, mössa & vantar är ett måste. Vad du än gör, ta med vandringsstavar, det är så värt det.
4. Hur går jag upp för berget? Det finns två sätt att gå upp för berget, antagligen så kan man boka en "guidad tur" eller som väljer man att gå den västra leden utan guide. Det är en vandring på 9km, 422våningar på ca 10-14timmar. Leden är väl markerad med röda prickar hela vägen upp till toppen så den är inte alls svår att "hitta".

Vandringen går runt ett berg för att sedan bestiga ett annat berg för att sedan gå ner till kaffedalen för att där börja bestigningen av Kebbe. Terrängen under hela vandringen är sten, allt ifrån stora stenblock till lösa mindre stenar till små grus. Detta väglag skulle jag vilja påstå är något man kanske inte riktigt har så mycket erfarenhet om man annars vandrar mycket i skogen osv så detta kan upplevas utmanande. Därför skulle jag verkligen rekommendera vandringskängor eller trailskor för bra fotfäste då det blir halkigt speciellt nedför.

5. Vad önskade jag att jag visste innan avfärd? Generellt fick jag informationen om att vandringen är hyfsat lätt. Absolut den är ganska "lätt" men utan erfarenhet av vandring på detta terräng samt med 10-15 timmar vandring så upplevs bestigningen tuffare. Lite kaxigt tänkte jag att det skulle bli en barnlek tanke på att vulkanen i Guatemala är nästan dubbel kebbe. Där & då insåg jag att det handlar om fler saker än distansen.
Träna upp vaderna. För icke vandrare & löpare som jag då t ex så kände jag enormt mycket i mina vader. Träna upp vaderna genom att gå på tå, t ex löpa nerför & uppför på tå. Eller andra styrkeövningar för vaderna. Träna också genom att vandra ett par timmar med en lite tyngre ryggsäck på ryggen så du får en känsla av vad det är du ska göra.
Stavar & skor. Eftersom vi spontan planerade denna resa så hade vi inte riktigt förberett oss med kängor, därför valde vi att köra på vanliga löpskor istället för att riskera skavsår med nya kängor. Det gick problemlöst, men det skulle nog underlätta för fotsulan & ankelled även knälled om kängorna var på. STAVAR ÄR ETT MÅSTE. Att vandra med en käpp eller stavar är en otrolig underlättnad speciellt nerför då det är väldigt halkigt när man kliver på stenarna. Uppför underlättar man lite av sin vikt genom att luta sig mot stavarna men nerför är stavarna nästan som är livräddning speciellt för dig med svaga knän & sämre balans.
Ta inte med onödig packning upp för berget. Om du tältar kan du låta tältet & packningen vara kvar medan du vandrar upp, är du rädd om sakerna kan du förvara de på fjällstation mot en kostnad. Ta enbart med saker som du förväntas behöva upp för berget. Ca 1-2liter vatten per person (finns vattendrag de första kilometerna men sedan går det ej fylla på mer). Snacks som ger mycket energi t ex nötter, digestive, proteinbars. Ta även med en väldigt näringsrik & mättande lunch. Du kommer att behöva detta jag lovar. Jag skulle även tipsa om att ta med någon form av socker, t ex dexto, frukt eller en juice etc då du får snabb energi ifall den skulle dippa. Varma kläder samt ombytte ifall du blir blöt, mössa & vantar.
Andra små tips: Från Nikkaluokta till Kebnekaises fjällstation går det att ta helikoptern samt tillbaka för er som vill skippa 19km vandringen med all packning. (Det kostar 890kr per tur per person, men skönt att veta ifall men skulle göra illa sig etc).

Vandringen mellan Nikkaluokta & kebbe fjällstation finns en båtfärd man kan ta på 6km för att korta ner den 19km vandringen. Kan också underlätta om man har ont eller känner sig allmänt trött. (Kostar 350kr per tur per person).
Ha tid på dig då vädret slår om väldigt oförutsägbart uppe i fjällen, vi planerade in regnoväder men chockades med tre otroligt vackra dagar utan vind med full solsken, däremot vände det och blev 5 grader å dimma sista dagen & detta är inte värt att gå i då utsikten inte blir mer än vit dimma.
Summering: Om du funderar på det, så gör det, så värt det!